Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 079-3237481
  • info@assurantiecompleet.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Huis verkopen door overwaarde bij een scheiding

De overwaarde in een huis kan bij een scheiding een probleem worden als een van beide in het huis wil blijven wonen.

Door de sterk gestegen huizenprijzen kan bij een scheiding het verkopen van de eigen woning onvermijdelijk zijn. Waar komt dit door?

De sterke stijging van de huizenprijzen is gunstig voor huiseigenaren. Door de stijging wordt de overwaarde steeds groter. Het effect wordt nog verder versterkt door aflossingen op de hypotheekschuld. Toch kan de hoge overwaarde ook een probleem veroorzaken. Bij een echtscheiding kan een hoge overwaarde ervoor zorgen dat een van de partners het huis niet op eigen naam kan krijgen. De partner uitkopen kan een probleem zijn.

Wat is het effect van een scheiding op een eigen woning?

Bij de meeste huwelijken zijn de partners beiden voor de helft eigenaar van alle bezittingen, waaronder de woning. Bij een echtscheiding moeten deze bezittingen verdeeld worden. Ieder heeft recht op de helft. Stel, vijf jaren geleden hebben partners een huis gekocht voor 250.000 euro. Door aflossingen zit er nu nog een hypotheekschuld op van 200.000 euro. Door de gestegen huizenprijzen is de waarde van het huis nu vastgesteld op 300.000 euro. Het stel gaat scheiden en een van beiden wil in het huis blijven wonen. De vertrekkende partner moet worden uitgekocht. In dit voorbeeld moet de vertrekkende partner 50.000 euro ontvangen van de ex-partner die het huis op naam krijgt.

Het financieren van het uitkopen wordt vereenvoudigd

Het is lastig om voor het uitkopen van de ex-partner een tweede hypotheek op het huis te nemen. Vaak wordt de financiering hiervoor geregeld met een consumptief krediet, maar dat zijn kostbare financieringen. Binnen de NHG wordt het eenvoudiger om de partner uit te kopen. Hierdoor zal het in minder gevallen een probleem zijn dat een van de partners het huis op naam krijgt. Hierover kun je advies inwinnen bij je hypotheekadviseur. Het moet namelijk wel op de juiste manier gebeuren.

Tijdens de crisisjaren was een eigen woning ook een probleem

Tot 2014 ontstond vaak het tegenovergestelde bij een scheiding. De partners waren eigenaar van een woning waarvan de hypotheekschuld hoger was dan de waarde van het huis. Als een van beiden in het huis wilde blijven wonen na een scheiding, moest de vertrekkende partner de andere ex-partner compenseren. Dat werd veroorzaakt doordat het huis onder water stond. Dat wil zeggen dat het huis niet te verkopen is zonder er een restschuld aan over te houden. Er zaten dus schulden in het huis.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 03-02-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.