Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 079-3237481
  • info@assurantiecompleet.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Is het verstandig om te verzekeren?

Verzekeringen zijn onmisbaar, omdat hun waarde pas duidelijk wordt wanneer er schade optreedt.

Als je nooit schade hebt kun je bepaalde verzekeringen opzeggen, maar waarom is dat niet verstandig? Sommige verzekeringen zijn zelfs verplicht. 

Bij het verzekeren gaat het om onzekere gebeurtenissen. Je verzekert jouw huis tegen brand, omdat er een kans op brand bestaat. Waarschijnlijk vliegt jouw huis nooit in de brand, maar je kunt het niet met zekerheid zeggen. Omdat er een kans bestaat verzeker je het risico. Bij schade ben je namelijk waarschijnlijk niet zelf in staat om honderdduizenden euro’s neer te tellen voor het herstellen van de schade. Ook bepaalde schades die wel zelf kunt dragen verzeker je waarschijnlijk liever toch.

Welke verzekeringen zijn verplicht?

Je kiest zelf wat je wel en niet verzekert, maar je hebt geen volledige vrijheid. Eigenaren van een motorrijtuig zijn verplicht om deze te verzekeren tegen de wettelijke aansprakelijkheid. Dit is de zogenaamde WA-verzekering. Je kunt kiezen voor een uitgebreidere dekking, zoals de WA casco, maar daartoe ben je niet verplicht. Ook de zorgverzekering is verplicht. Je kiest wel zelf bij welke verzekeraar. De verplichting geldt alleen voor de basisverzekering. Aanvullende zorgverzekeringen zijn niet verplicht. De opstalverzekering is niet wettelijk verplicht, maar de geldverstrekker waar je het huis financiert kan de opstalverzekering wel verplicht stellen.

Sommige verzekeringen kun je gewoon niet zonder

Verzekeringen waar je echt niet zonder kunt verschillen per persoon, maar er zijn wel een aantal verzekeringen die met klem aan te raden zijn. Het gaat bijvoorbeeld om de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren. Deze verzekering biedt dekking tegen schade die jij of een van de gezinsleden veroorzaakt heeft aan anderen. Voor een schadepost van een paar tientjes sluit je deze verzekering niet af, maar wel voor bijvoorbeeld letselschade. Of door een foutje richt je een schade aan van duizenden euro’s. Je fietst bijvoorbeeld tegen een geparkeerde auto aan. Door lakschade lopen de kosten eenvoudig in de duizenden euro’s. Ook de inboedelverzekering raden wij aan. Jouw huis kan door brand verloren gaan, maar dan ben je ook alle spullen in jouw huis kwijt.

Verzekeringen die in bepaalde gevallen onmisbaar zijn

Er zijn ook nog verzekeringen waar je in principe zonder kunt, maar bij schade ben je erg blij dat je de verzekering wel hebt afgesloten. Een goed voorbeeld hiervan is de rechtsbijstandsverzekering. Hopelijk ga je er geen gebruik van maken de komende jaren, maar als er juridische kosten dreigen ben je blij dat je de verzekering wel hebt afgesloten.

Wat zijn overbodige verzekeringen?

Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er een verzekering voor afsluiten. Bij het kopen van een laptop of een smartphone kun je een aanvullende garantieverzekering afsluiten. De voorwaarden van deze verzekeringen zijn vaak vooral gunstig voor de verzekeraar achter de polis. Je hebt namelijk vaak een hoog eigen risico en bepaalde schadeoorzaken kunnen uitgesloten zijn. Verdiep je goed in de voorwaarden voordat je een garantieverzekering afsluit.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 14-06-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.