Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 079-3237481
  • info@assurantiecompleet.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Auto leasen als ondernemer - Wat is er mogelijk?

Voor ondernemers zijn er diverse opties om een auto te leasen. Wat betekenen deze leasevormen?

Een zakelijke auto kun je kopen, maar kiezen voor het leasen voorkomt een grote investering. Welke vormen van lease kunnen ondernemers tussen kiezen?

Vervoer is een niet te onderschatten kostenpost. Je wilt op een auto kunnen vertrouwen, maar de kosten moeten wel binnen bepaalde grenzen blijven. Leasen is een goed alternatief voor het kopen van een vervoersmiddel. Welke opties zijn er?

Zakelijk een auto leasen

Door zakelijk een auto te leasen kun je de maandelijkse lasten aftrekken van de winst. De betaalde maandelijkse kosten zijn dus bruto lasten, maar hier moeten we nog wel een kanttekening bij plaatsen. Je mag 500 kilometer per jaar privé met de auto rijden. Meer mag, maar dan krijg je privé wel te maken met een fiscale bijtelling. De bijtelling is een percentage van de cataloguswaarde van de auto. In 2024 zijn er 2 tarieven voor de bijtelling: 16% en 22%. De bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. De uitstootgrenzen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. Gebruik je de auto alleen maar zakelijk? Zorg dan voor een goede rittenadministratie.

Wanneer kies je voor short lease?

Heb je een auto of een extra auto nodig op piekmomenten in het jaar? Daarvoor kan het vaak niet uit om het gehele jaar een auto achter de hand te houden. Met shortlease kun je de gaten opvullen. Per maand uitgedrukt is het short leasen duurder, maar voor het opvangen van de behoefte van het seizoen kan het uit. Deze vorm van leasen kun je ook gebruiken voor tijdelijke werknemers of voor werknemers die nog in de proeftijd zitten.

Een occasion leasen

Je kunt besparen op de kosten door het leasen van een gebruikte auto. De maandelijkse lasten komen hierdoor lager uit, maar de verschillen met het leasen van een nieuwe auto vallen vaak tegen. De inkoopprijzen van jonge gebruikte auto’s zijn namelijk hoog. De leasemaatschappij moet er ook nog iets aan verdienen. Je kunt natuurlijk wel op zoek gaan naar een goeie deal. De onderhoudskosten zullen voor deze auto’s gemiddeld hoger uitvallen, maar bij operational lease draag je deze kosten niet zelf.

Wat is het verschil met financial lease?

Financial lease is de moderne benaming voor een lening afsluiten voor het kunnen kopen van een auto. Bij operational lease sta je bijvoorbeeld ook niet voor de onderhoudskosten en de afschrijving. In het leasecontract zijn de voorwaarden opgenomen en de afspraken vastgelegd.

Of toch gewoon private lease?

Je kunt ervoor kiezen om als particulier een auto te leasen. Zakelijk gereden kilometers kun je per kilometer van de winst aftrekken. De maandlasten draag je wel privé. In dat geval heb je dus geen fiscaal voordeel, maar ook geen fiscale bijtelling zoals je dat wel hebt bij het zakelijk leasen. Het is een rekensommetje om te bepalen wat gunstiger is voor jou.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 18-06-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.